Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ (ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΡΙΘΑΡΑ '' ΦΟΙΝΙΞ'' )

ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ



Ο Διόνυσος είναι ο ίδιος ο κόσμος, το Όντως Όν, αναγεννώμενος και θνήσκων, μεταμορφώμενος και μεταμορφώνων, διδασκόμενος και διδάσκων. Είναι η μυστηριακή λατρεία, η τέλεια ψυχή, η ψυχή που μυείται, ο μυσταγωγός και ο ιεροφάντης. Αυτός που σπάει τα όρια και απελευθερώνει. Ο μέγας κοσμικός άρχων, ο έρωτας, ο πρωτόγονος, ο Φάνης . Ο πρώτος θεός που έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος και ο αιώνιος συνοδός του. Είναι η πύλη που οδηγεί στον Όλυμπο. Ο επί γης Θεός. Όλοι οι Θεοί ενυπάρχουν στον Διόνυσο και αυτός ενυπάρχει μέσα σε όλους.
Έχει πολλά ονόματα αναλόγως της εργασίας που επιτελεί. Τα βασικά του είναι 5.
Ιρικεπαίος είναι ο Φάνης, ο Πρωτόγονος, ο Έρωτας, ο πρώτος φαλλικός θεός. Αυτογέννητος καταπινόμενος από τον Δία παράγει την πρώτη κοσμική μορφή.
Ζαγρεύς γενάται από τον Δία και την Περσεφόνη στη Νάξο (νήσος Δία). Είναι ο μεταμορφωτής, η τέλεια ψυχή, ο άνθρωπος που απελευθερώνεται από τη θνητή ζωή του και αγκαλιάζει το θείο. Ο θεάνθρωπος, ο θυσιαζόμενος ταύρος.
Βάκχος γενάται προώρως από τη Σεμέλη και ράβεται στο μηρό του Διός. Ο Ιεροφάντης, η θεωμένη ψυχή, ο μάντης και ιατρός. Ο κατερχόμε-νος διδάσκαλος.
Ίακχος – Ελευθερεύς ο Θεός που γενάται από τον μηρό του ιδίου του Διός. Ο επόπτης και κυρίαρχος του κόσμου. Οι ροές και οι νόμοι της Φύσης. Ο άρχων των μυστηρίων. Ο ορμητικός και φανερώς εκδηλωμέ-νος. Ο δίδων άνευ ανταλλάγματος και άτεκτος προς τους υβριστές. Ο Θεός επί γης. Η αιώνια Ολύμπια Πύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες