Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΖΕΥΣ ΠΑΤΗΡ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ζεύς πατήρ Θεών και ανθρώπων

Υιος του Κρονου και της Ρέας, εγγονός του Ουρανού και της Γαίας, και αδελφος των Ποσειδωνα, Εστιας, Αδου-Πλουτωνος, Δημητρος και Ηρας που ειναι και συζυγος του.
Ειναι η ύψιστη θεότητα του Ολυμπιακού Πανθέου.
Γεννήθηκε στην Αρκαδία, στο Λύκαιο ορος. Η μητέρα του Ρέα τον ελουσε στην πηγή του ποταμού Νεδα, που ανεβλησε πρώτη φορά τότε για χαρη του μικρου Διος.
Κατόπιν μετεφέρθη απο την μητέρα του Ρεα στην Κρήτη, οπου τον έκρυψε στο Ιδαίον Ανδρον, στο ορος Δικτυ που τον φροντιζαν οι Δικταίες Νυμφες οι συντροφισσες των Κουρητων η Κορυβαντων.
Οι Κουρητες καλυπταν τους κλαθμους του Διος βρεφους, με τον θορυβο των οπλων τους, τον χορο και το παιξιμο των κρουστων οργανων τους, για να μην το ακουσει ο Κρονος.
Μεγαλωσε με μεγαλες προφυλαξεις ανατρεφομενος απο την Νυμφη Αμαλθεια η οποια πηρε την μορφη αιγας ωστε να τον μεγαλωσει με το γαλα της.
Οταν μεγαλωσε παλεψε με τον πατερα του Κρονο που ειχε φερει στον κοσμο μια σειρα αρνητικων θεοτητων οπως το Αλγος, το Γηρας, την Απατη, την Εριδα, την Ληθη, τον Θανατο, τον Λιμο, την Μαχη, τον Πονο, την Δυσνομια, τον Φονο, και τον Φοβο, τον νικησε και τον αναγκασε να ξερασει τα αδελφια του που ειχε καταπιει οταν τα γεννουσε η Ρεα.
Κατα μια εκδοχη λεγεται οτι ευνουχισε τον Κρονο, οπως ειχε κανει και αυτος στον πατερα του Ουρανο.
Ελευθερωσε τους Κυκλωπες που εφτιαξαν για αυτον τον κεραυνο, τους Εκατοχειρες, και με την κορη του Ωκεανου Στυγγα και με τα παιδια της το Κρατος την Βια, τον Ζηλο και την Νικη, πολεμησε τους Τιτανες που ειχαν παρει το μερος του Κρονου.
Κατοπιν πολεμησε και νικησε εχοντας στο πλαι του τους θεους καθως και τον θεο Διονυσο και τον Ηρακλη, τους Γιγαντες.
Μοιραστηκε με τα αδελφια του κατοπιν κληρωσεως τον κοσμο, και ανακυρηχθηκε ανωτατος κυβερνητης, εχοντας την εδρα του στον Ολυμπο.

Η πρωτη συζυγος του ειναι η Μητις που ενσωματωνει και ετσι ερχεται στον κοσμο η θεα Αθηνα
Απο την Μνημοσυνη κανει τις Μουσες, απο την Ευρυνομη τις Χαριτες, απο την Διωνη την Αφροδιτη, απο την Θεμιδα τις Ωρες, απο την Λητω τον θεο Απολλωνα και την θεα Αρτεμιδα, απο την θεα Περσεφονη τον θεο Διονυσο.
Απο την συζυγο του θεα Ηρα τον θεο Αρη, την Ηβη, την Ειλειθυια θεα των τοκετων, και τον θεο Ηφαιστο.
Απο το ζευγαρωμα του Θεου με θνητες εκανε απο την Αλκμηνη τον Ηρακλη, απο την Ληδα τους Διοσκουρους και την Ελενη, απο την Δαναη τον Περσεα,απο την Ευρωπη τον Μινωα τον Ροδαμανθυ και τον Σαρπηδονα, απο την Ταυγετη τον Λακεδαιμονα απο την νυμφη Αιγινα τον Αιακο.

Συμβολα του ειναι ο Κεραυνος, ο Αετος, ο Κριος, ο Λευκος Ταυρος ο Λεων, η Δρυς, το Σκηπτρο ο Διπλος Πελεκυς, ο Διομηδης Οφις ο Ισοσκελης Σταυρος, και ο Κοτινος.
Ιερα του ζωα ειναι ο λευκος ταυρος, ο αετος, ο λεων, ο οικουρος οφις και ο κριος.
Ιερα φυτα η δρυς, τα γαρυφαλλα (διανθος).


Εκφραζει την πνευματικη ελευθερια και οχι μονον, (Ελευθεριος Ζευς) , ειναι προστατης του οικου, ( Ερκειος Ζευς) του ορκου,( Ορκιος Ζευς) του γαμου, (Γαμηλιος Ζευς) της πατριδας και της οικογενειας, (Πατρωος-Φρατριος Ζευς) της φιλιας (Φιλιος Ζευς), της φιλοξενιας ( Ξενιος Ζευς), της περιουσιας (Οικουρος Οφις).
Εναι απειρα τα ονοματα που εκφραζουν τις απειρες ιδιοτητες του Θεου.
Εναι ταξιθετης θεος που στην Ολυμπια ιδιοτητα του, αντιπροσωπευει την Υψιστη ηθικη και φυσικη Διανοια του Κοσμου.
Ειναι ο Ελευθερωτης και ο Λυτρωτης του θεικου και θνητου κοσμου αποκαθιστωντας την Ουρανια ταξη και Αρμονια.


Ειναι ντυμενος στα πορφυρα-κοκκινα, και κραταει το Σκηπτρο και τον Κεραυνο, φερει την Αιγιδα που πηρε απο την Νυμφη Αμαλθεια την οποια εκανε αστερισμο, και στα ποδια του καθεται Αετος.
Ιερεια προς τιμη του ειναι ο λευκος ταυρος, ο κριος, και προβατα.
Προσφορες ειναι:.
Στυρακας, Λιβανομαννα, Λιβανι γαρυφαλλο.
Ανθη γαρυφαλα, Σπονδες γλυκου οινου, και γλυκισματα.

Τα ιερα του βρισκονται σε ολη την Ελλαδα με κυρια αυτα της Δωδωνης, του Λυκαιου ορους, της Αθηνας, της Ολυμπιας, της Νεμεας, οπου γινονταν αγωνες προς τιμη του.
Στην Δωδωνη υπαρχει η Ιερα Οικια ενα μικρο οικοδομημα αλλα πολυ σημαντικο γιατι περιλαμβανει την Ιερα Προφητικη Δρυ.
Ειναι το μαντειο του θεου Διος και της θεας Διωνης. Κατα τον μυθο ο θεος Ζευς, αφησε απο την Δωδωνη δυο αετους να πεταξουν σε διαφορετικες κατευθυνσεις κανοντας τον γυρο του κοσμου και εκει που θα συναντουσαν ο ενας τον αλλο θα ηταν το κεντρο του κοσμου.
Το κεντρο αυτο ειναι οι Δελφοι.

Κυριωτερες εορτες προς τιμη του θεου Διος ειναι τα Μαιμακτηρια που γινονται στην Αθηνα, με επικληση να εχουμε υγεια και ο χειμωνας να ειναι ηπιος, τα Ελευθερια που γινονται σε ολες τις πολεις της Ελλαδας προς τιμη του Ελευθεριου Διος,που εξασφαλιζουν την πνευματικη, ατομικη και κυριως την εθνικη ελευθερια, τα Διασια στην Αθηνα για την υποδοχη της ανοιξεως, τα Διιπολια που τιμουν τον θεο Δια ως προστατη της πολεως των Αθηνων, τα Διισωτηρια στον Πειραια προς τιμη του Σωτηρος Διος και Αθηνας Σωτειρας, τα Θεογαμια προς τιμη του Ιερου Γαμου του θεου Διος και της θεας Ηρας στην Αθηνα , την Κνωσσω και την Γορτυνα και στο Λυκαιο ορος της Αρκαδιας τα Λυκαια προς τιμη του Λυκαιου Διος και του θεου Πανος.

ΥΜΝΟΣ ΔΙΟΣ

ΖΕΥ ΠΟΛΥΤΙΜΙΤΕ, ΖΕΥ ΑΦΘΙΤΕ,
ΤΗΝΔΕ ΤΟΙ ΗΜΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΗΝ ΤΙΘΕΜΕΣΘΑ ΛΥΤΗΡΙΟΝ,
ΗΔΕ ΠΡΟΣΕΥΞΙΝ.
Ω ΒΑΣΙΛΕΥ,
ΔΙΑ ΣΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΦΑΝΗ ΤΑΔΕ ΠΑΝΤΑ.
ΓΑΙΑ ΘΕΑ ΜΗΤΗΡ, ΟΡΕΩΝ Θ ΥΨΑΥΧΕΝΕΣ ΟΧΘΟΙ,
ΚΑΙ ΠΟΝΤΟΣ, ΚΑΙ ΠΑΝΘ, ΟΠΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΝΤΟΣ ΕΤΑΞΕ.
ΖΕΥ ΚΡΟΝΙΕ, ΣΚΗΠΤΟΥΧΕ, ΚΑΤΑΙΒΑΤΑ, ΟΒΡΙΜΟΘΥΜΕ, ΠΑΝΤΟΓΕΝΕΘΛΕ,
ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΠΑΝΤΩΝ ΤΕ ΤΕΛΕΥΤΗ.
ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ, ΑΥΞΗΤΑ, ΚΑΘΑΡΣΙΕ, ΠΑΝΤΟΤΙΝΑΚΤΑ,
ΑΣΤΡΑΠΙΕ, ΒΡΟΝΤΑΙΕ, ΚΕΡΑΥΝΙΕ ΦΥΤΑΛΙΕ ΖΕΥ!
ΚΛΥΘΙ ΜΕΥ ΑΙΟΛΟΜΟΡΦΕ,
ΔΙΔΟΥ Δ ΥΓΕΙΑΝ ΑΜΕΜΦΗ,
ΕΙΡΗΝΗΝ ΤΕ ΘΕΑΝ,
ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟΥ ΔΟΞΑΝ ΑΜΕΜΤΟΝ.

ΓΕΝΟΙΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες